Nieuws & Blogs

Blog Juli 2019: Dineren tussen de lammeren en op bezoek bij boeren uit de omgeving

Verblijf deze zomer bij Hotel de Klomp!

Meer dan 100 jaar bestaat de Klomp in Vilsteren al, destijds opgezet door de familie Klomp. De naam ‘De Klomp’ komt, je raadt het al, door deze familie. Destijds ging men ‘even bij de Klompjes langs’ of ‘even naar de Klomp voor een bakkie’. Alweer 9 jaar wordt De Klomp gerund door het koppel Gert-Jan van Lochem en Iris van Lochem, de naam van de familie Klomp is wel in stand gebleven. Van de Scharrelroute, een fietsroute door het mooie Vechtdal, tot een Pop-up diner, Hotel De Klomp biedt diverse belevingen. Zo is er deze zomer voor elk wat wils!  

Met 12 comfortabele hotelkamers, een team van medewerkers die met hart en ziel werken en de prachtige omgeving is De Klomp een plek waar je echt even kan opladen. Het is dan ook niet gek dat een groot deel van de bezoekers van De Klomp de gehaaste inwoners uit de Randstad zijn. Uniek aan De Klomp is dat zij werken met lokale producten, alles komt uit de omgeving. Specialiteit? Wild van het landgoed aangeleverd door de plaatselijke jager. Deze jager jaagt trouwens niet op afroep van De Klomp maar om de wildstand zo gezond mogelijk te houden. 

Scharrelroute

Ben je bij De Klomp neem dan zeker de Scharrelroute, een fietsroute van 35 kilometer door het mooie Vechtdal. Het begin- en eindpunt van de route is bij De Klomp. Je start met een lekker bakkie koffie en een lokale lekkernij en gaat daarna met een routekaart, vouchers en een scharrelmand op pad! Bij verschillende stops kun je een vouchers inleveren voor lekkernijen, smullennnnn! Je eindigt de route bij De Klomp met een heerlijk borrelplankje.

Leuk is dat de boeren in de omgeving voor deze route hun terrein beschikbaar stellen. Je kunt dus een kijkje nemen bij bijvoorbeeld de tuinderij, de ijsboerderij of de kaasboerderij. Zijn de boeren toevallig op het terrein dan vertellen ze je met alle liefde over hun werk en product. Houd wel de tijd in de gaten want deze boeren hebben de meest fantastische verhalen en delen ze graag met je! Is de boer niet aanwezig dan ben je alsnog van harte welkom om even een kijkje te nemen op hun terrein.

Pop-up restaurant

Briljant…. Een pop-up restaurant, eten tussen de lammeren, de koeien, in de molen of langs de Vecht. Vier keer per jaar organiseert De Klomp dit pop-up restaurant, uitsluitend op reservering en voor maximaal 20 gasten wordt er een 3-gangen diner geserveerd op een prachtige plek. Als gast heb je geen idee waar je naartoe gaat. Het gaat altijd om plekken die met de auto niet bereikbaar zijn en is natuurlijk weersafhankelijk; één grote verrassing. Kwalitatief eten, dat is een zekerheid! Ook voor de organisatie is de locatie soms nog een verrassing, zo was eigenaar Gert-Jan een tijdje terug samen met de chef-kok Jos druk met de opbouw van de tafels totdat de boer gehaast aan kwam rennen om de mannen te waarschuwen voor een loslopende stier op het terrein… Dan moet er even geïmproviseerd worden en kan het zo gebeuren dat je opeens in een molen zit te dineren.

Naast de scharrelroute en het pop-up restaurant biedt De Klomp nog veel meer activiteiten en arrangementen. Kijk op de website voor meer informatie: www.herbergdeklomp.nl



Blog Juli 2019: Start de zomer met dit heerlijke gerecht van Hotel Lunia!

Recept voor Noordzeekrab

Het mooie weer is eindelijk hier en dat betekent dat het ook tijd is voor een zomers menu met heerlijke en verse zeevruchten. Daar weet Hotel Lunia wel raad mee. Het viersterrenhotel en restaurant ligt in Oldeberkoop, een pittoresk dorp in Friesland. Chef Wilco Aardema weet daar met zijn menu altijd te verrassen! Mocht u de chef in uzelf willen ontdekken deelt hij in dit blog zijn recept voor een fantastische Noordzeekrab. En als u het eerst zelf wilt komen proeven dan heet Hotel Lunia u van harte welkom!

 

Viersterrenhotel & restaurant Lunia

In het rustige en charmante Friese dorpje Oldeberkoop vindt u het monumentale Logis Hotel & Restaurant Lunia. Het pand dateert uit 1851. In dit jaar werd het gebouwd als een villa met één verdieping. S.G. Manger Cats, griffier en later rechter in het kanton Oldeberkoop woonde er met zijn echtgenote Riemke Lunia Mulier. Na het overlijden van zijn echtgenote, kreeg de villa in 1854 haar naam: Lunia.

 

Sinds december 2004 zijn Kim Linse en Marcel Schwirz de trotse eigenaren van Hotel Restaurant Lunia. Stap voor stap is het kleinschalige hotel aangepast en uitgebreid naar de smaakvolle eigen stijl van  de eigenaren. Daarnaast staan zij garant voor persoonlijke aandacht en een gastvrij verblijf. De achttien kleurrijke kamers zijn ruim en bieden uitzicht op het grote terras en de lommerrijke Friese bossen. Een leuk detail is de Lunia cinema waar u naar een zelf gekozen film kunt kijken in een kleine bioscoopzaal met 8 bioscoopstoelen.

 

De omgeving

Logis Hotel en Restaurant Lunia ligt aan de rand van de lommerrijke Friese bossen en op vijftien minuten rijden bevindt zich het nationaal park Drents-Friese Wold. Voor wandel- en fietsliefhebbers is er een ruim aanbod aan wandel- en fietsroutes in de omgeving. Daarnaast zijn de Orchideeënhoeve, Oranjewoud met het Belvedere Museum, schilderachtig Beetsterzwaag, de Drentse hunebedden, de Friese meren ook allemaal dichtbij.

 

Meer interesse in een dag winkelen of steden bezoeken? Oldeberkoop ligt centraal waardoor het de perfecte plek is om vanuit daar een bezoek te brengen aan de noordelijke provinciën. Bezoek bijvoorbeeld de steden Groningen, Leeuwarden of Heerenveen. Deze steden liggen op respectievelijk 50, 35 of 15 minuten rijden vanaf het hotel.

 

Het restaurant

Het stijlvolle à-la-carte restaurant van hotel Lunia is echt de moeite waard om langs te gaan voor een avond uitgebreid dineren. Logis kent het hotel niet zomaar de twee felbegeerde ‘stoofpotten’ toe. Dit bevestigt dat het restaurant alleen gebruikmaakt van producten van hoge kwaliteit en een uitstekende service biedt.

 

Degene die verantwoordelijk is voor dit culinaire niveau is de jonge en ambitieuze chef-kok Wilco Aardema. Zijn menukaart staat vol met diverse keuzes aan seizoens- en streekproducten. De enthousiaste kok heeft zijn eigen stijl, wat een mix is tussen de klassieke Franse cuisine en de moderne keuken. De wijnkaart is zorgvuldig samengesteld met Vinoloog Freerk de Boer van Icarius wijnen.

Het recept

Noordzeekrab | Gebakken bloemkool | Vadouvan hangop| Schuim van kreeftenbisque | Krokante brioche

 

Maak de Masterchef in u los en zit dit voortreffelijke diner op tafel zetten? Geen zorgen, Logis helpt u graag een handje! Hier vindt u een passend recept voor de aankomende zomerdagen.

 

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de hangop

500 ml Yoghurt

250 ml Room

10 gram Vadouvan kruiden (heel)

Peper

Zout

Voor de bisque

1 hele Kreeftschaal

1 hele Krabschaal

1 eetlepel Tomatenpuree

5 ml Zonnebloemolie

15 ml Cognac

1 theelepel Kerriepoeder

1 theelepel Paprikapoeder

Mespuntje Chilipoeder

0,5 Ui, gesnipperd

125 ml Ongezoete room 

Voor de krabsalade

700 gram Noordzee krabpoten

1 Granny smith appel

Bieslook, fijn gesneden

Dragon, fijn gesneden

20 gram Crème of mayonaise

0,5 Citroen, geraspt

Voor de bloemkool

150 gram Bloemkool

5 ml Zonnebloemolie

Peper

Zout  

Voor de garnering

Krokant briochebrood

Zoetzure witte biet

Zoetzure rode biet

Zoetzure komkommer

Granny smith appel

Borage cress

Bereiding

  1. Begin 1 à 2 dagen van tevoren met het ophangen van de yoghurt in een puntzeef. Doe dit met behulp van een passeerdoek. Deze doek heeft een wat grove structuur waardoor het vocht er gemakkelijk uitlekt.
  2. Dan de avond van tevoren. Schep de Vadouvan kruiden bij de room en breng aan de kook. Giet de room in een kom en zet het een nacht, afgedekt in de koelkast.
  3. Dan is het nu tijd om écht te beginnen. Gaar de krabpoten voor 4 minuten in een pan met zout kokend water. Laat vervolgens afkoelen en haal het vlees uit de schalen.
  4. Verhit en laat nu de kreeft- en krabschalen kleuren in een eetlepel zonnebloemolie, samen met de ui. Voeg vervolgens het kerrie-, paprika- en chilipoeder toe en zet het vuur laag. Zorg ervoor dat u blijft roeren. Voeg dan de tomatenpuree toe en na dat deze ontzuurd is, afblussen met de cognac. Bij het ontzuren is het wederom belangrijk dat u blijft roeren zodat het niet aanbrandt. Als laatst voegt u de room en het zout toe. Laat dan de bisque voor 20 minuten intrekken (of zet het een nacht in de koelkast).
  5. Aangekomen bij de krabsalade. Schil de Granny Smith appel in blokjes en doe dit samen met het krabvlees, de bieslook, dragon, citroenrasp en crème of mayonaise in een schaal en meng het door elkaar. Zet het mengsel even opzij.
  6. Snijd de bloemkool in hele fijne roosjes en bak deze in een koekenpan met olie goudbruin.
  7. Doe de opgehangen yoghurt in een schaal en roer de Vadouvan room er doorheen met een garde. Breng het op smaak met peper en zout.
  8. Tot slot maakt u het bord op alsof u in Masterchef zit. Maak gebruik van het krokante briochebrood, de zoetzure witte en rode biet en de zoetzure komkommer, de Granny smith appel en de borage cress (ook wel bekend als komkommerkruid).
  9. Tijd om de creatie te serveren. Bon appétit!

 

 

 

Dineren tussen de lammeren

Blog Juli 2019: Dineren tussen de lammeren en op bezoek bij boeren uit de omgevingVerblijf deze zomer bij Hotel de Klomp!Meer dan 100 jaar bestaat de Klomp in Vilsteren al, destijds opgezet door de familie Klomp. De naam ‘De Klomp’ komt, je raadt het al, door deze familie. Destijds ging men ‘even bij de Klompjes langs’ of ‘even naar de Klomp voor een bakkie’. Alweer 9 jaar wordt De Klomp gerund door het koppel Gert-Jan van Lochem en Iris van Lochem, de naam van de familie Klomp is wel in stand gebleven. Van de Scharrelroute, een fietsroute door het mooie Vechtdal, tot een Pop-up diner, Hotel De Klomp biedt diverse belevingen. Zo is er deze zomer voor elk wat wils!  

meer info